[23-07-2022 23:10]

De strijd om het brons was een reprise van de finale van het EK Indoor: Schloesser vs Boulch. Het eindigde ook dit keer in een overwinning voor Mike. Na shoot-off, maar dat maakt ons niets uit. Het weer een wereldbekermedaille, weer een prijs!

Beiden schutters begonnen de wedstrijd met een set met 29 punten. Daarna eindigden set 2 en 3 in 30-30. De vierde set ging met 30-29 naar Mike. In de vijfde set had Mike in zijn laatste pijl genoeg aan een 9 om te winnen, maar het werd een bibberende laatste pijl; een 8. Ook daardoor weer shoot-off voor Mike. Daarin schoot Mike als eerste: een 10; zijn Franse tegenstander een 9. En daarmee pakte hij de bronzen medaille in Medellin.

In de eerste halve finale van het compoundtoernooi schoot de Europees Kampioen en tweevoudig World Cupwinnaar van dit seizoen tegen de winnaar van de World Games; oftewel Mike Schloesser vs Miguel Becerra. Ze maakten er een echte wedstrijd van, die zeer gelijk op ging: 29-29, 30-30, 30-30 en 30-30; de standen van de eerste vier sets. In de vijfde sets schoten zowel Mike als Miguel met hun eerste twee pijlen een 10. Mikes derde pijl was een 9, waardoor de druk volledig bij de Mexicaan lag. Hij schoot ook een 9. 148-148; een shoot-off. Daar schoot Mike een nipte 9 en Miguel een 10. Een bronzen finale dus voor Mike Schloesser na een halve finale op zeer hoog niveau in zeer lastige omstandigheden: regen, regen, regen.

De live link van Olympic Channel: https://olympics.com/en/sport-events/2022-wa-archery-hyundai-world-cup-medellin/?slug=archery-compound-individual-semi-finals-finals-hyundai-world-cup-medellin

 


 

Vrijdag: Geen individueel en mix recurvesucces

In het individuele recurvetoernooi heeft TeamNL handboog geen plaatsing bij de ‘final four’ weten te realiseren. Gaby Schloesser en Steve Wijler bereikten nog wel de laatste zestien, maar dat was hun eindstation. Het recurve mixteam – dit keer Gaby en Steve – kwam tot de kwartfinale, waar het verloor van Brazilië. Dit betekent dat op zondag helaas geen Nederlanders meer in actie komen.

In de Colombiaanse morgen verloor het Nederlands mixteam recurve in de kwartfinale van Brazilië. Gaby Schloesser en Steve Wijler wisten in een nat Medellin de eerste set te winnen met 38-37, maar verloren de tweede set met 36-38 van Sliachticas Caetano en Marcus D’Almeida. Dat het een ‘close match’ was voor TeamNL bleek wel in de derde set: 38-38. In de vierde set bleek het Braziliaanse duo toch net wat te sterk: 39-35. Brazilië dus door naar de laatste vier. In de achtste finale was het Nederlandse duo te sterk voor Oostenrijk: 6-2. Na winst van de eerste set en verlies van de tweede set werd met een uitstekende derde en vierde set de winst gepakt: 37-36 en 39-37. Brazilië was vervolgens de opponent in de kwartfinale.

Steve Wijler boekte in het individuele toernooi zeges tegen de Brit Conor Hall (6-0) en de Colombiaan Jorge Enriguez (6-2). In de kwartfinale die daarop volgde, was Florian Unruh helaas te sterk voor Steve. De eerste set ging naar de Duitser, waarna Steve met een ijzersterke tweede set (30 punten) terugsloeg. Steve pakte door en won ook de derde set (28-27). De vierde en de vijfde set gingen echter naar de Duitser, die daarmee met 6-4 won. Unruh versloeg daarmee de tweede Nederlander op deze World Cup. Eerder was hij al in de 1/32e ronde te sterk voor Rick van der Ven na een shoot-off. In diezelfde ronde verloor Jonah Wilthagen met 7-1 van Olympisch Kampioen Mete Gazoz. Gijs Broeksma wist zijn eerste partij wel te winnen door Emilio Treviño (Mexico) te verslaan met 6-4. Een ronde later verloor hij echter na een shoot-off van de sterke Spanjaard Miguel Alvarino Garcia. Beiden schoten een 9, maar die van de Zuid-Europeaan was ‘closest to center’. Hij bereikte uiteindelijk ook de laatste vier.

Gaby Schloesser liet in haar eerste twee wedstrijden zien hoe sterk ze is. Ze versloeg de Argentijnse Leithold met 6-0 en de Turkse Anagoz met 7-1. In de 1/8e finale verloor ze echter na een zeer gelijkopgaande wedstrijd van de Taiwanese Yi-Ching Chiu. De eerste set ging naar Gaby, de tweede naar haar opponente. In de derde set trok Gaby opnieuw aan het langste eind, terwijl het in de vierde set gelijk werd. Een vijfde set moest de beslissing brengen, waar Gaby aan een gelijke stand genoeg zou hebben. De Taiwenese won echter, waarna ze ook de shoot-off in haar voordeel besliste. Laura van der Winkel en Wendy van der Zanden verloren hun eerste wedstrijd. Laura won met 7-3 van de lokale favoriet Contreras, terwijl Wendy met 7-1 van Lisa Barbelin (Fra) verloor.

 


 

Mike Schloesser naar ‘Final four’

Donderdag was de dag van recurveteams en het individuele compoundtoernooi. Mike Schloesser wist zich voor de zevende keer op rij als eerste te ranken in een World Cupwedstrijd; een zeer bijzondere prestatie. In de eliminatiefase ging hij door met uitstekend presteren in moeilijke omstandigheden. Hij versloeg achtereenvolgens de Amerikaan Tate Morgan, de Colombiaan Sebastian Arenas en de Deen Mathias Fullerton. Dat levert Mike een plek op bij de ‘final four’. Alweer. Zou hij zijn derde wereldbekerzege van 2022 kunnen pakken? Zaterdag weten we het!

In de 1/16e finale was Mike overduidelijk te sterk voor de nummer 33 van de ranking Tate Morgan: 148-139. Een fijne start van de knock-outfase, die in spannende omstandigheden werden geschoten. Bij de laatste zestien stond Mike op de baan tegen een thuisschutter: Sebastian Arenas. Het werd een spannende match, waarbij in de tweede set door de Colombiaan een punt werd gemorst. In de vierde set schoot Sebastian opnieuw een rondje 29, terwijl Mike zijn vierde ronde van 30 punten schoot. In de vijfde set liet ook Mike een punt liggen, maar dat bracht de zege niet in gevaar: 149-148. De talentvolle Deen Mathias Fullerton (8) was de volgende tegenstander van Mike. Mathias schoot zowel in de eerste als tweede rond 29 punten, terwijl Mike daar 2 keer 30 tegenover stelde. Pas in set 5 liet Mike een puntje liggen, terwijl Mathias afsloot met een rondje 30. De zege was binnen en Mike gaat naar de laatste vier van de World Cup. Daar schiet hij zaterdag om 22u04 (Nederlandse tijd) schiet tegen de Mexicaan Miguel Becerra, die vorige week nog goud won op de World Games.

Bondscoach Marcel van Apeldoorn over het optreden van Mike:
“Het was een mooie reeks van spannende matches in lastige condities. Daardoor kon de maximale score in de matches net niet gehaald kon worden. Mike laat zien dat hij hier als beste mee om kan gaan. Hij staat dikverdiend bij de laatste vier!”

 


 

TeamNL Recurve heren en dames

Eerder op de dag greep TeamNL Recurve net naast de bronzen medaille. Gijs Broeksma, Rick van der Ven en Steve Wijler verloren met 5-1 van Duitsland De eerste set eindigde in 53-53; de tweede en de derde set gingen naar de Duitsers.

In de achtste finale had TeamNL wat moeite om op gang te komen, want de eerste twee sets werden verloren tegen de Brazilianen, mede door materiaalpech van Gijs. Gijs, Steve en Rick toonden vervolgens veerkracht door de derde en de vierde set te winnen en dus een shoot-off af te dwingen. Deze werd gewonnen met 26-25. Vervolgens stond in de kwartfinale het Turkse trio op onze oranjehemden te wachten. De eerste set eindigde in 56-56, waarna set 2 en 3 door TeamNL werd gewonnen. In Parijs verloor TeamNL nog van Turkije, maar in Medellin werd er revanche genomen. Vervolgens stond de nummer 1 van de ranking Zuid-Korea op de Nederlanders te wachten in de halve finale. De Koreanen bleken een maat te groot met hun scores van 59, 59 en 60.

Hoofdcoach Jacqueline van Rozendaal over TeamNL Recurve:
“Een goed optreden, waarbij het team liet zien over veerkracht te beschikken die nodig is om samen te winnen. Na wat tegenslag in de eerste set tegen de Brazilianen trokken ze toch de wedstrijd via een shoot-off naar zich toe. Vervolgens een sterk optreden tegen de Turken, waarmee de A-status opnieuw is veiliggesteld. Zuid-Korea was een klasse apart, waarna de Duitsers net iets te sterk waren om het brons. We zijn tevreden met wat er hier is neergezet door het team; de jongens zelf zijn ook blij, want ze staan gewoon goed te schieten!”

De Nederlandse dames recurve verloren in hun eerste wedstrijd helaas met 5-1 van Spanje. De eerste en de derde set gingen naar Spanje, alleen in de tweede set wisten Gaby, Laura en Wendy gelijke voet te houden met de Spaanse dames: 53-48, 55-55, 51-49. Daarmee was het teamtoernooi voor de damesploeg helaas na één wedstrijd voorbij.

Hoofdcoach Jacqueline van Rozendaal over het optreden van de dames:
“Het was het eerste optreden op een toernooi van dit team met een debuterende Wendy. Een nieuw team moet zich altijd een beetje zetten. Helaas kregen de dames het niet voor elkaar om van de Spaanse dames te winnen.”

 


 

De kwalificaties voor de recurveschutters van TeamNL Handboog waren op de tweede wedstrijddag van de World Cup in Medellin. Gaby Schloesser schoot zich naar de knappe achtste plek met 663 punten en Steve Wijler pakte plaats 10 met 673 punten. Door dit resultaat komt het Nederlands mixteam op de mooie derde plaats in de ranking. Wendy van der Zanden debuteerde op de World Cup met een persoonlijk record.

Op het terrein van de van de Colombiaanse handboogfederatie waren de omstandigheden goed. Bij de heren was Steve Wijler de beste Nederlander. Met zijn 673 punten liet hij zien dat het met zijn vorm op dit moment wel in orde is. Gijs Broeksma kwam tot plaats 20 (664 punten), terwijl Rick van der Ven en Jonah Wilthagen dichtbij elkaar zaten. Uiteindelijk haalden ze nipt de laatste 64; Rick werd met 643 punten 58e en Jonah met één punt minder de nummer 60 van de ranking. Voor de heren leidden de resultaten tot een vijfde plaats in de teamranking.

Bij de dames liet Gaby Schloesser zien dat ze het veldavontuur op de World Games in Birmingham goed heeft verteerd. Ze kwam met 663 punten op plaats 8  in het sterke deelnemersveld in Zuid-Amerika. Laura van der Winkel kwam met 639 punten tot plaats 35. World Cup debutant Wendy van der Zanden schoot een persoonlijk record van 632 punten (plek 44). Zo debuteren op een mondiaal podium is een prachtige prestatie! Op haar persoonlijke Instagrampagina liet Wendy dan ook weten tevreden te zijn en van elk moment op de World Cup te genieten. Het damesteam rankte zich daarmee ook knap als zesde.

Hoofdcoach Jacqueline van Rozendaal:
“Het was een goede kwalificatie. De wind was ’tricky’ en de vliegtuigen kwamen wat laag over, wat af en toe voor wat zuigende kracht zorgde. Daar wisten onze sporters goed mee om te gaan. De teams hebben zich goed gerankt; de heren als vijfde, de dames als zesde en de mix als derde. Daar zijn we tevreden mee.”

 

Vervolg toernooi
Vanmiddag (donderdag) om 16u15 komen de recurve dames in actie voor hun achtste finale in de teamwedstrijden. Zij mogen het opnemen tegen de Spaanse dames, die zich als elfde kwalificeerde. Om 16u45 schieten de recurve heren hun achtste finale tegen Brazilië of Argentinië.

Vanavond (donderdag) om 21u55 komt Mike Schloesser in actie in zijn 1/16 finale. Hij komt in actie tegen de Amerikaan Morgan of de Chileen Martin Arriagaba, die een ronde eerder samen mogen gaan uitmaken wie tegen de nummer 1 van de wereld in actie komt.

Vrijdagmiddag (16u40) staat het Nederlandse recurve mixteam aan de meet. Chili of Oostenrijk zal in de achtste finale de tegenstander worden van TeamNL.

Vrijdagavond (21u13 Nederlandse tijd) gaat het individuele toernooi voor de recurveschutters verder met de volgende wedstrijden in de 1/32 finale:

  • Gaby schiet tegen de Argentijnse Florencia Leithold, de nummer 57 van de ranking.
  • Wendy mag het opnemen tegen Lisa Barbelin, de sterke Francaise, de regerend Europees Kampioen indoor, die vorig jaar outdoor zeer sterk was, maar dit jaar wat meer moeite heeft.
  • Laura mag het opnemen tegen de lokale favoriet Valentina Contreras.
  • Jonah vs Olympisch kampioen Mete Gazoz. Gazoz zal ongetwijfeld terugdenken aan de Grand Prix in Boekarest waar een andere TeamNL sporter hem op een nederlaag trakteerde. De latere winnaar Willem Bakker was toen te sterk voor hem.
  • Gijs neemt het op tegen de Mexicaan Emilio Treviño.
  • Rick schiet tegen de Duitser Florian Unruh, die eerder dit jaar onder meer zilver pakte op het EK. Op datzelfde EK pakte Rick samen met Gaby een gouden mix-medaille.

Steve krijgt de Brit Conor Hall als tegenstander.

 


 

Op dag 1 van de World Cup in Medellin liet Mike Schloesser andermaal zien dat hij op dit moment de sterkste compoundschutter van de wereld is. Met een score van maar liefst 712 punten stond hij bovenaan de ranking. De Amerikaan Lutz kwam tot de tweede plaats met één punt minder dan Mr. Perfect; de Slovaak Brosansky rankte als nummer 3 (710 punten). Voor Mike Schloesser betekent dit dat hij voor de zevende keer achter elkaar op een World Cup nummer 1 is van de ranking na de kwalificatie. Een topprestatie. Lees hierover meer op de website van World Archery.

Bondscoach Marcel van Apeldoorn reageerde kort na pijl 72: “Een bizar goede score. Ik heb zelden een isv-score (intrinsiek scorend vermogen) van boven de 140 gezien.” Daarmee verwijs hij naar de scorekaart waar hij de scores van Mike tijdens de kwalificatiesessie had geplot. Zie de foto hiernaast.

Mike Schloesser komt donderdagavond in het individuele toernooi in actie tegen de Amerikaan Morgan of de Chileen Martin Arriagaba bij de laatste 32. Op deze World Cup doen er geen andere Nederlandse compoundschutters mee. De recurvers schieten woensdagavond (Nederlandse tijd) hun kwalificatie.

 


 

Volgende week beginnen onze sporters aan alweer de vierde en laatste World Cup van dit seizoen. Daarmee is op de World Cup in het Colombiaanse Medellin ook de laatste kans voor onder andere Laura van der Winkel om zich te kwalificeren voor de World Cup Final. Dit kan door middel van winst, of punten in de ranking. Mike Schloesser heeft zich door twee World Cupzeges reeds geplaatst voor deze finale in Mexico.

De kwalificaties zullen worden geschoten op het trainingsveld van de nationale ploeg van Colombia, Unidad Deportiva de Belen. De finales zullen worden geschoten in een speciaal gebouwd stadion in Parque del Rio. In tegenstelling tot de hoge temperaturen tijdens de World Games lijkt het weer van volgende week meer op een ander beroemd fenomeen: regen.

Programma

Dinsdag 19 juli: Compound kwalificatie

Woensdag 20 juli: Recurve kwalificatie

Donderdag 21 juli: Compound eliminaties

Vrijdag 22 juli Recurve eliminaties

Zaterdag 23 juli: Compound finales

Zondag 24 juli: Recurve finales

TeamNL World Cup Stage 4 Medellin

Heren Recurve
Gijs Broeksma
Rick van der Ven
Steve Wijler
Jonah Wilthagen

Dames Recurve
Gabriela Schloesser
Laura van der Winkel
Wendy van der Zanden

Heren Compound
Mike Schloesser

Staf
Hoofdcoach Jacqueline van Rozendaal
Bondscoach Marcel van Apeldoorn

Foto’s: World Archery / Dean Alberga en Marcel van Apeldoorn