De stijging van de energiekosten leidt tot kopzorgen voor vele verenigingen. De NHB heeft de afgelopen maanden intensief meegepraat met NOC*NSF en andere partners uit de sportsector. Zo is er aandacht gekomen voor de problemen die sportclubs hebben nu de energielasten stijgen. Inmiddels is het duidelijk dat er maatregelen zijn genomen, maar dat de uitwerking daarvan nog wat onduidelijk is. In dit bericht geven we een aantal zaken aan, waar verenigingen baat bij kunnen hebben.

  • Heb je een probleem, klop allereerst aan bij de gemeente
    Nederlandse gemeenten hebben van de Rijksoverheid geld (300 miljoen euro) gekregen om verenigingen, waaronder sportclubs, te compenseren. Gemeenten krijgen dit geld via het Gemeentefonds, waarna zij het kunnen besteden om problemen bij verenigingen op te vangen.
  • Let op het prijsplafond
    Voor ‘kleine gebruikers’ is er een energieprijsplafond ingesteld. Dit is er niet alleen voor particulieren/huishoudens, maar ook voor kleinere verenigingen. Zeker voor de vele relatief kleine handboogverenigingen is dit plafond wellicht een hele mooie hulp. Let dus goed op de energierekening, die je van de energieleverancier krijgt!
  • Maak gebruik van de TEK-regeling
    De overheid heeft de Tegemoetkoming Energiekosten-Regeling (TEK) ingesteld, die 50 proces van de kostenstijgingen boven een drempelprijs compenseert. Naar verwachting werkt dit ook goed voor sportclubs. De regeling gaat waarschijnlijk pas in het tweede kwartaal van 2023 open.
  • Noodfonds is een vangnet
    Tot slot is er een noodfonds van 6 miljoen euro voor amateursportverenigingen, die bij de bovengenoemde regelingen buiten de boot vallen en daardoor in het voortbestaan worden gebruikt.

Deze stappen zijn helder en uitgebreid na te lezen op de website van NOC*NSF: klik hier.

Extra vergoeding voor organisatoren Bondskampioenschappen
Daarnaast heeft de NHB besloten om verenigingen die Bondskampioenschappen organiseren een hogere vergoeding te geven, zodat de kampioenschappen doorgang kunnen vinden. Immers, we willen dat de sport centraal staat.

Houd leden vast
Sporten wordt duurder door alle gestegen kosten. Juist nu is het belangrijk om leden zo goed als mogelijk vast te houden door hen een aanbod te blijven bieden. Daarom investeert de NHB in de organisatie van wedstrijden en hulp aan verenigingen.

Investeer in duurzaamheid
Waarbij op korte termijn compensatiemaatregelen en extra vergoedingen helpen, is het op langere termijn natuurlijk belangrijk om werk te blijven maken van het verduurzamen van accommodaties. Stappenplannen en goede voorbeelden hiervoor zijn er genoeg. Kijk bijvoorbeeld op:

Goed voorbeeld hoe je verder ook de wijze geld kunt proberen te verdienen voor verduurzaming is Doele Willem III uit Boekel. Kijk ook op hun website: https://doelewillem3.nl/