Tijdens het 55e congres van World Archery zijn Robert Erica en Marcel van Apeldoorn herkozen als lid van respectievelijk de commissie scheidsrechters (judges committee) en de coachescommissie (coaches committee). Zij zijn gekozen voor een periode van 4 jaar tot 2027. Daarnaast is Arnoud Strijbis benoemd tot lid van de Board of Justice & Ethics voor een termijn van vier jaar.

Aan de vooravond van de wereldkampioenschappen in de Duitse hoofdstad Berlijn komen de leden van World Archery bijeen voor het congres, dat eens per twee jaar wordt gehouden. Bij dit congres wordt gesproken en gestemd over regelwijzigingen, zijn er verkiezingen voor het bestuur en de commissies, zijn er presentaties voor de kampioenschappen van de komende jaren en workshops over diverse onderwerpen.

Regelwijzigingen
Een kort overzicht van de wijzigingen van de reglementen van World Archery, die tijdens het congres zijn goedgekeurd.

  • De reglementen van World Archery worden genderneutraal gemaakt. Dat betekent dat alle aanwijzingen naar sekses worden gewijzigd.
  • In de reglementen is een nieuwe leeftijdscategorie geïntroduceerd: onder 15 jaar. Er komen voor deze leeftijd geen aparte kampioenschappen.
  • Bij kampioenschappen voor Veld wordt het poulesysteem vervangen door head-to-head-wedstrijden. Ook zijn verrekijkers voortaan officieel toegestaan. Verder zijn mobiele telefoons bij nationale wedstrijden toegestaan, maar niet voor het inschatten van afstanden.
  • Als les van de pandemie heeft het bestuur bevoegdheden gekregen om in geval van urgentie te kunnen handelen.

Alle informatie is te vinden op de website van World Archery

Nieuwe leden en uitgezette leden
Er zijn diverse besluiten genomen ten aanzien van leden die niet voldoen aan hun verplichtingen. Curaçao, Mauretanië en Palestina worden lid van World Archery. Rond het lidmaatschap van Curaçao heeft Nederland officieel toestemming verleend, omdat Curaçao ook deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden.
Als gevolg van wanbeleid zijn de Centraal-Afrikaanse Republiek, Haïti, Saint Kitts and Nevis uit World Archery gezet. Ghana, Koeweit, Mali, Rwanda en Senegal worden uit World Archery gezet per 1 maart 2024 als ze niet aan de gestelde eisen voldoen. Albanië, Montenegro, Nigeria, Paraguay, Rusland, Somalië, Syrië en Vanuatu hebben een laatste waarschuwing gekregen, wat betekent dat ze de zaken op orde moeten krijgen.

Rusland en Belarus
Vanzelfsprekend is ook de situatie in Oekraïne ter sprake gekomen. Een specifieke commissie van het bestuur heeft een aanpak bedacht, waarin in meerdere stappen atleten uit Rusland en Belarus onder neutrale vlag zouden kunnen worden toegelaten tot evenementen van World Archery. De eerste stap is dat de bonden van beide landen informatie moeten aanleveren richting World Archery. Er is van beide landen nog geen informatie ontvangen, zodat stap 2 nog niet is gezet. Meer hierover is te lezen op de website van World Archery.

Nieuwe bestuurs- en commissieleden
Naast de verkiezing en benoeming van Robert Erica, Marcel van Apeldoorn en Arnoud Strijbis werden er ook vele anderen gekozen en benoemd in het bestuur en de commissies. Zo werd de Duitser Jörg Brokamp First Vice-president en de in Nederland woonachtige Mexicaanse Guillermina Garcia lid van de judges committee. Een totaaloverzicht staat op de websites van World Archery.

Actieve inbreng
De Nederlandse delegatie, bestaande uit bondsdirecteur Arnoud Strijbis en kandidaat Robert Erica, heeft een actieve bijdrage geleverd tijdens het congres. Zo is er actief geprobeerd het systeem van veldkampioenschappen niet te wijzigen. Daarnaast heeft Arnoud een workshop begeleid over het thema duurzaamheid, waarbij nadrukkelijk hulp en steun voor leden van World Archery wordt aangeboden. Met de opbrengst van de workshop wordt de strategie van World Archery op dit terrein verder versterkt.

WK 2023
De wereldkampioenschappen van 2023 beginnen maandag 31 juli in Berlijn. Hierover is een apart bericht verschenen op onze website. Naast de sporters en coaches zal Robert Erica als hoofdscheidsrechter actief zijn, is Matteo Pisani results manager en Dean Alberga fotograaf namens World Archery.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Koninklijke HandboogSport Nederland en ontvang iedere derde woensdag van de maand het laatste nieuws.