Op zaterdag 4 november werd de jaarlijkse Scheidsrechtersdag gehouden bij l’Union Boxtel. Tijdens deze bijscholing voor zowel Bonds- als Verenigingsscheidsrechters was er volop aandacht voor actualiteiten op het gebied van arbitrage, spelregels en procedures. Naast het inhoudelijke programma maakte de 22 aanwezige scheidsrechters er samen ook een gezellige dag van; er was immers ook ruimte voor ontmoeting en informeel gesprek.

De dag werd geopend met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Sjaak van Veen. De oud-voorzitter van de Commissie Scheidsrechters overleed eerder dit jaar.

Mutaties Commissie Scheidsrechters
Onlangs namen Paul van Veen en Marco Veld afscheid van de commissie scheidsrechters. Als dank voor zijn inzet en bewezen diensten ontving Paul – naast mooie woorden – een presentje uit handen van KHSN-bestuurslid Henk Miltenburg. Marco kon zaterdag niet aanwezig zijn, bij zijn afscheid van de commissie zal op een later moment nog worden stilgestaan.
Het doet ons deugd om te kunnen melden dat er ook nieuwe aanwas is. Agnes Vissers, Quirijn Blokker, Ger van Dalen en Dick Zelvelder zijn toegetreden en vormen samen met Niels Buitenhuis de Commissie Scheidsrechters.

Terugkoppeling onderzoek “Aanvalsplan meer en betere scheidsrechters”
Onlangs hield de commissie een onderzoek onder de scheidsrechters met als doel om inzichtelijk te krijgen wat zij belangrijk vinden. Wat gaat goed? Wat moet beter? Waar liggen de persoonlijke ambities?
De conclusies van dit onderzoek werden gepresenteerd en wat bleek is dat er met name van op het gebied van communicatie een verbeterslag gemaakt moet worden. Van commissie naar scheidsrechterskorps en vice versa.

Scheidsrechtersmodule MijnHandboogsport
Om de gewenste verbeterslag te kunnen maken werkt de commissie momenteel aan een scheidsrechtersmodule op het online platform MijnHandboogsport.
De eerste contouren van deze module zijn reeds ontwikkeld en gedemonstreerd aan de aanwezige scheidsrechters. Met name het systeem van beschikbaarheid doorgeven en scheidsrechtersaanstellingen gaat met behulp van MijnHandboogsport flink verbeterd kunnen worden. Daarnaast wordt het makkelijker om te communiceren tussen scheidsrechters en wedstrijdleiders en komt er een centrale vindplaats voor documenten waar scheidsrechters vaak gebruik van maken.
Met de scheidsrechters werd volop gebrainstormd over verdere wensen en ideeën.
Medio december volgt een online sessie voor scheidsrechters waarbij de dan ontwikkelde functionaliteit uitgebreid getest wordt, alvorens het systeem in gebruik zal worden genomen.

Diploma-uitreikingen
Na een goedverzorgde lunch werd het programma vervolgd met de diploma-uitreikingen voor de eerder dit jaar geslaagde scheidsrechters.
We mochten dit jaar maar liefst zeven nieuwe scheidsrechters verwelkomen. We feliciteren:

Verenigingsscheidsrechters (SR3)

  • Arold Ghijzen (Sint Hubuertus, Nuth)
  • Hub Hendriks (Willem Tell 1921, Kerkrade)
  • Hans Hartman (Frederik Hendrik, Delft)
  • Jos Roelofs (De Rozenjagers, Eerde)

Bondsscheidsrechters (SR4)

  • Wout van de Brug (Geronimo, Zeist)
  • Jos Kleijnjans (HBS De Rozenjagers, Stein)
  • Marcel Staas (HKS Zoetermeer)

Visie op Verenigingsscheidsrechters
Ook het vraagstuk hoe Verenigingsscheidsrechters beter betrokken en ondersteund kunnen worden, werd besproken. Conclusie is dat Verenigingsscheidsrechters desgewenst vaker ingezet worden als assistent-scheidsrechter tijdens A-statuswedstrijden.
Daarnaast is het voor iedere scheidsrechter goed om zich te beseffen dat de rol van scheidsrechter verder kan gaan dan sec het fluiten van wedstrijden. Door zich binnen de vereniging of regio te profileren als “ambassadeur van de spelregels” kan een scheidsrechter zorgdragen voor structurele aandacht voor spelregels. Het organiseren van een spelregelquiz werd benoemd als leuk en interessant en afgesproken is dat de commissie als verzamelpunt gaat fungeren voor reeds bestaande initiatieven. Op basis van de input gaat de commissie een modelquiz maken en deze wordt beschikbaar gesteld aan scheidsrechters om lokaal in te zetten.

Casuïstiek
Het officiële programma werd traditiegetrouw afgesloten met de bespreking van een aantal recente praktijksituaties. In kleine groepjes werden onderwerpen als onsportief gedrag, recht op naschieten, kledingvoorschriften en puntentellingen besproken. Waarna er een plenaire terugkoppeling volgde.

Rond de klok van 15.30 uur sloot dagvoorzitter Dick Zelvelder de Scheidsrechtersdag af met een dankwoord aan alle aanwezigen. Daarbij werden in het bijzonder de gastheren van l’Union Boxtel bedankt voor de getoonde gastvrijheid en goedverzorgde catering.