Bij de Bondsraad van zaterdag 2 december jl. is aftredend voorzitter Lex Roolvink onderscheiden met de Gouden Bondsspeld voor zijn grote verdiensten voor de handboogsport. Uit handen van vice-voorzitter Jeroen Faro ontving hij de speld en de bijbehorende oorkonde.

Lex Roolvink was sinds 2015 voorzitter en zag in zijn voorzittersperiode de naam Nederlandse Handboog Bond veranderd worden in Koninklijke HandboogSport Nederland (KHSN). Na drie termijnen (4 + 2 + 2 jaar) was Lex niet meer herbenoembaar, aangezien acht jaar statutair de maximale periode is.

Met name de eerste jaren van het voorzitterschap van Lex waren weerbarstig. De dualiteit tussen bondsraad en bondsbestuur was groot. Carel Deden onderstreepte dit op een ludieke manier door Lex namens rayon 1 een beeldje te geven van een houtbewerker met een zaag. Hij zei daarbij “dat we in het begin Lex weg wilde hebben, maar dat we nu jammer vinden dat hij vertrekt”. Dit symboliseert ook de opgaande lijn van 2017 – toen er op een gegeven moment zelfs nog maar drie bestuursleden waren – naar de huidige situatie. Stap voor stap werd het bestuur versterkt, wat heeft geleid tot veel meer bestuurlijke stabiliteit en daadkracht binnen de bond.

Bijzonder was ook dat Lex voorzitter was tijdens de coronapandemie. In die jaren kon en mocht er weinig gesport worden. Het was opnieuw een weerbarstige tijd met veel druk op de bond, met name het bondsbureau. Jij bleef rustig en geduldig en keuzes werden gemaakt in het belang van de sporters en de sport. Ook al had Lex nooit zo veel met het handboogschieten zelf, de wens om mensen veilig en met plezier te laten sporten stond in de besluitvorming altijd centraal.

Continuïteitscommissie
Ondanks het stoppen als voorzitter blijft Lex wel verbonden aan de KHSN als lid van de continuïteitscommissie, waar hij unaniem voor werd gekozen door de leden van de bondsraad.

Opvolging
Voor de opvolging van Lex Roolvink loopt er een procedure, welke hopelijk in januari 2024 wordt afgerond. Tot die tijd neemt Jeroen Faro als vice-voorzitter de taken van de voorzitter waar.