Dinsdag 14 september gaf het demissionaire kabinet een persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen met ingang van 25 september a.s. Duidelijk is geworden dat sporten weer ‘gewoon’ mag zonder 1,5 meter afstand. Dat is goed nieuws voor alle handboogsporters, wedstrijden, competities en evenementen. De Tweede Kamer heeft hier inmiddels ook mee ingestemd.

 

Geen beperkingen

Voor sporten zijn er vanaf 25 september geen beperkingen: geen 1,5 meter afstand, geen coronatestbewijs en geen coronacheck. Uiteraard is het nog wel belangrijk dat mensen niet ziek naar de vereniging en/of wedstrijdveld komen; dat is en blijft het gezonde verstand dat we moeten gebruiken.

 

Horeca

De grootste onduidelijkheid was ontstaan over de horeca in de sport. Inmiddels zijn de definitieve regels over hoe om te gaan met het corona toegangsbewijs bekend. Ook voor de handboogsport relevant, omdat de bar vaak in schietlokalen gevestigd zijn, en vooral omdat een aantal verenigingen schiet vanuit horeca-accommodaties. Vanaf 25 september 2021 is het mogelijk toegang tot horeca te krijgen met een corona-toegangsbewijs. Voor de sport zijn er uitzonderingen hierin. Zo is het mogelijk om een deel van de sportkantine/horeca af te scheiden van de rest van de ruimte zodat de sportkantine gebruikt kan blijven worden ook zonder coronatoegangsbewijs. Belangrijk hierbij is dat er een duidelijk afgescheiden gedeelte voor de horeca zichtbaar moet zijn met bijv. een lint, tape of een plantenbak.

Wanneer is er wel een CTB (Coronatoegangsbewijs) nodig:

  • voor het zittend nuttigen van eten en drinken binnen in het afgescheiden gedeelte voor horeca;
  • wanneer de sportbeoefening in de horeca plaatsvindt, bv. darts of biljart in een café/restaurant.

Wanneer is er geen CTB (Coronatoegangsbewijs) nodig:

  • voor het gebruik van terrassen buiten en het afhalen van eten en drinken;
  • het nuttigen van afgehaald eten en drinken buiten het afgescheiden horeca gedeelte;
  • voor het beoefenen van sport in bijv buurthuizen, mits het horeca gedeelte afgescheiden is van de andere activiteiten.

Om het coronabewijs van bezoekers en leden te kunnen scannen, is de CoronaCheck Scanner-app nodig. De CoronaCheck Scanner-app kun je downloaden in de Apple App Store (iPhone) of op Google Play Store (Android).

 

Sportprotocol

Meer informatie vind je in het sportprotocol van NOC*NSF en de NHB. Het sportprotocol van NOC*NSF is te vinden op https://nocnsf.nl/sportprotocol. Ook zijn de FAQ (veelgestelde vragen en antwoorden) aangepast. Het meest recente handboogspecifieke deel van de NHB is zoals gebruikelijk te vinden op de pagina verantwoord sporten.