[27-06-2023 17:00]

De European Games zijn vandaag voor TeamNL Handboog ten einde gekomen. Op de slotdag van het toernooi kwamen Mike, Senna, Steve en Gijs in actie. Mike en Steve haalden de kwartfinales, voor Senna en Gijs waren de achtste finales het eindpunt.

Mike Schloesser schoot de kwartfinale tegen de Italiaan Marco Bruno. De eerste set schoten beide heren 30 punten, waarna de Italiaan op voorsprong kwam. Mike kwam terug in de vierde set. Met een stand van 118 – 118 begon de laatste set. Daarin schoten de heren beiden een perfecte score, waardoor na 15 pijlen een gelijke stand over bord stond: 148 – 148. Het kwam dus aan op een shoot-off. De tien voor Mike was niet genoeg, want de Italiaan noteerde een X.

Bij de recurve heren kwamen zowel Senna Roos, Steve Wijler als Gijs Broeksma voor TeamNL Handboog in actie in de achtste finales. Senna was de eerste Nederlander die zijn achtste finale schoot. Zijn tegenstander was Dan Olaru uit Moldavië, die de eerste World Cup dit jaar won. Het ging gelijk op en het kwam mede door de verraderlijke wind op een shoot-off aan. Olaru won. Gijs Broeksma schoot zijn achtste finale tegen de Olympisch zilveren medaillewinnaar van 2016 Jean-Charles Valladont. Gijs won twee sets, maar Valladont bleef constant schieten en trok de winst in de vijfde set naar zich toe.

Steve Wijler schoot tegen de Italiaan Alessandro Paoli, waarvan hij direct de eerste set won. Beide heren deelden in de daaropvolgende twee sets de setpunten. Paoli won vervolgens de vierde set. Opnieuw dus een spannende match voor TeamNL Handboog, waarbij de laatste set beslissend zou zijn. Beide heren schoten tweemaal een negen, maar Steve sloot af met een sterke X en ging dus door naar de kwartfinale. Die kwartfinale schoot hij tegen de Duitser Florian Unruh, meervoudig wereldkampioen in meerdere disciplines. Het was een spannende match, waarbij Steve van een 2-4 achterstand zich terug vocht naar een 5-5 gelijke stand. De bepalende shoot-off was in het voordeel van de Duitser, die uiteindelijk ook de titel op de European Games greep.

Daarmee komen de European Games voor TeamNL Handboog ten einde. Met de vijfde plaats grijpt Steve net naast een Olympisch startbewijs voor Nederland. Net niet, dat gold voor meer matches afgelopen week.

 


Sanne verliest nipt van wereldrecordhoudster

[28-06-2023 19:00]

KRAKOW, POLAND – JUNE 24: Sanne de Laat of the Netherlands competing on Archery – Women’s Compound Individual 1/8 Elimination at Day 4 of the European Games on June 24, 2023 in Krakow, Poland. (Photo by Pablo Morano/BSR Agency)

De enige match vandaag op het programma voor TeamNL Handboog op de European Games in Krakau was de kwartfinale van Sanne de Laat tegen de wereldrecordhoudster.

Ella Gibson, de huidige compound dames wereldrecordhoudster, was de tegenstander van Sanne vandaag in de kwartfinale. Een zeer spannende kwartfinale die vier sets lang gelijk op ging, gelijk op tot de laatste ronde. Beide sporters lieten punten liggen door de moeilijke, onvoorspelbare wind. Op de lijn nauwelijks wind, maar verderop richting het deel wel veel wind die steeds draait. Sanne verliest met een punt met 142 tegen 143

 


Gaby Schloesser komt net te kort op European Games

[27-06-2023 11:00]

KRAKOW, POLAND – JUNE 23: Gaby Schloesser of the Netherlands competing on Archery – Women’s Recurve Individual Ranking Round at Day 3 of the European Games on June 23, 2023 in Krakow, Poland. (Photo by Pablo Morano/BSR Agency)

Vandaag was het Gaby Schloesser die voor TeamNL Handboog in actie kwam op de European Games in Polen. Gaby kwalificeerde zich eerder in het toernooi als 21e bij de recurve dames en schoot vandaag de 1/32e en 1/16e finale.

De omstandigheden waren vandaag heel anders dan de afgelopen dagen. Het was frisser in Krakau met meer wind die steeds draait. Het was dan ook even zoeken voor Gaby in de eerste ronde van de 1/32e finale tegen de Poolse Wioleta Myszor. De dames deelden de punten in de eerste set maar daarna nam Gaby de overhand en stelde de zege veilig met een 7-1 overwinning. De 1/16e finale tegen de Italiaanse Lucilla Boari ging tot aan de derde set gelijk op met een 3-3 tussenstand. In de vierde set noteerde de Italiaanse drie tienen waar Gaby drie negens noteerde. Een winst in de laatste set zou een shoot-off betekenen, maar de dames schoten beiden 27 punten, waarbij de winst voor de Italiaanse was.

Morgen komt Sanne de Laat begin van de middag in actie tijdens de kwartfinales voor compound dames.

 


Senna, Steve en Gijs door naar laatste 16 op European Games

[26-06-2023 16:00]

KRAKOW, POLAND – JUNE 24: Gijs Broeksma of the Netherlands, Senna Roos of the Netherlands and Steve Wijler of the Netherlands competing on Archery – Men’s Recurve Team Quarterfinal at Day 4 of the European Games on June 24, 2023 in Krakow, Poland. (Photo by Pablo Morano/BSR Agency)

Vandaag stond de competitiedag in het teken van de 1/32 en 1/16 finales voor recurve heren. Voor TeamNL Handboog kwamen Senna Roos, Steve Wijler en Gijs Broeksma in actie. Alle drie de heren zijn door naar de achtste finales.

Senna mocht als hoogst gekwalificeerde TeamNL Handboog als eerste zijn tellende pijlen schieten vandaag in de 1/16e finale tegen de Hongaar Matyas Laszlo Balogh. Senna won de eerste set, met de eerste twee pijlen op slechts 2,7 en 4,7 mm van het midden. Hij kwam in de tweede set een punt te kort maar won de daaropvolgende sets. Senna gaat met een 6-2 winst door naar de achtste finales. Gijs begon aan een vergelijkbaar scenario als Senna met een eerste setwinst, maar deelde de tweede set met de Zwitser Florian Faber. Door de derde set, vierde set en daarmee de match te winnen (7-1) neemt Gijs revanche op de Zwitser, van wie het team had verloren in de strijd om het brons. Steve Wijler sloot de dag af voor TeamNL Handboog in een lange match tegen de Pool Kacper Sierakowski. Beiden wonnen een set en deelden de derde. Nadat Steve de vierde set won, en dus met 5-3 voor stond, was een gelijke stand genoeg voor de winst. Steve wint met 6-4 en gaat net als Senna en Gijs door naar de achtste finale aanstaande donderdag.

Morgen komt Gaby Schloesser in actie in de 1/32 finale voor recurve dames tegen de Poolse Wioleta Myszor.

 


Mike en Sanne door naar laatste acht bij compound op European Games

[25-06-2023 21:00]

KRAKOW, POLAND – JUNE 24: Sanne de Laat of the Netherlands competing on Archery – Women’s Compound Individual 1/8 Elimination at Day 4 of the European Games on June 24, 2023 in Krakow, Poland. (Photo by Pablo Morano/BSR Agency)

Twee TeamNL Handboog sporters met compound zijn door naar de laatste acht op de European Games in het Poolse Krakau. Sanne de Laat won gisteren haar achtste finale en vanmiddag won ook Mike Schloesser zijn match in de achtste finale.

Mike liet in zijn achtste finale match tegen de Zweed Jacob Benschjold slechts een punt liggen. Met een negen, vijf tienen en verder alleen maar x’en won hij met 149 punten tegen 144 punten van Benschjold. Komende donderdag komt hij in de kwartfinale uit tegen de Italiaan Marco Bruno.

Eerder op de dag schoot het recurve mixed team de eerste tellende pijlen voor TeamNL Handboog. Gaby Schloesser en Steve Wijler hadden een pittige tegenstander met het als eerste geplaatste Duitse duo. De match verloren zij met 0-6. Ook het compound mixed team kwam in actie. Een match die zeer spannend was want zowel het Italiaanse duo als ons Nederlandse duo gingen gelijk op. 39, 79, 118, 156 stond er aan beide kanten van de score waarbij de duo’s op een shoot-off uitkwamen. Maar ook die was gelijk, beiden een 10 waarbij geen van beiden als winnaar aangewezen kon worden. Uiteindelijk was het de x van de Italianen tegenover de 10 van de Nederlanders die het verschil maakten.

Maandag gaat het toernooi verder met de 1/32e en 1/16e finales voor onze recurve heren.

 


Een dag die niet helemaal in de planning zat voor TeamNL Handboog

[24-06-2023 22:00]

Op de tweede dag van de European Games weet TeamNL Handboog het niet helemaal waar te maken met het recurve heren team. Sanne de Laat is door naar de kwartfinale.

Na een hele sterke kwalificatie gingen zij als nummer één de eliminatie fase in. Senna Roos, Steve Wijler en Gijs Broeksma wonnen samen de kwartfinale van Polen met 6-2 en gingen sterk van start in de halve finale tegen Italië. De Nederlandse mannen wonnen de eerste twee sets maar daarna kwamen de Italianen op een 4-4 gelijke stand. De 28 punten van TeamNL Handboog was niet genoeg tegenover de 30 punten van Italië. In de strijd om het brons was Zwitserland de tegenstander en ook hier gingen Senna, Steve en Gijs goed van start met de eerste set winst. Echter bleken de Zwitsers te sterk en verloren onze heren met 2-6. “Een dag die niet helemaal in de planning zat”, zo omschreef hoofdcoach Jacqueline van Rozendaal het. “Het goud was niet voor het oprapen, maar wel al een heel eind binnen handbereik”.

Sanne de Laat schoot in de middag haar eerste eliminatie match tegen de Française Sophie Dodemont. Waar Sanne zich als negende had gekwalificeerd had Dodemont dat als achtste gedaan, een aan elkaar gewaagde match dus. Dat bewezen zij ook want in de eerste set schoten beide dames dezelfde punten. In de tweede set noteerde Sanne opnieuw 29 punten en de derde bleef ze foutloos met 30 punten. Sanne won de achtste finale met 145-143.

Op zondag begint de dag met een lastige match voor het recurve mixed team. Zij schieten na een winst op Tsjechië tegen de nummer een uit de kwalificatie, Duitsland. Later op de dag komt ook het compound mixed team in actie tegen Italië, en schiet Mike Schloesser de achtste finale tegen de Zweed Jacob Benschjold.

 


TeamNL Handboog kwalificeert zich sterk op European Games

[23-06-2023 19:45]

Het recurve heren team bestaande uit Senna Roos, Steve Wijler en Gijs Broeksma heeft zich vandaag als eerste gekwalificeerd met een nieuw European Games record, en ook Mike Schloesser kwalificeerde zich als beste individueel bij de compound heren.

Een sterk begin van de European Games, zo kunnen we wel terugkijken op de prestaties van TeamNL Handboog in Polen. Alle Nederlandse sporters kwamen vandaag in actie tijdens de kwalificaties met een evenaring van het wereldrecord door Mike Schloesser. Mike kwalificeerde zich als eerste met 718 punten. Bij de compound vrouwen kwalificeerde Sanne zich binnen de top tien als negende met 696 punten, en de andere Nederlandse vrouw Gaby Schloesser kwalificeerde zich als 21e bij de recurve vrouwen met 647 punten. De recurve mannen plaatsten zich bijna alle drie binnen de top tien met een elfde plaats voor Gijs Broeksma (675 punten), zevende plaats voor Steve Wijler (678 punten) en een vijfde plaats voor Senna Roos (680 punten).

Als team noteerde Nederland zich met alle drie de teams binnen de top tien. Het compound mixed team bestaande uit Mike en Sanne, tijdens de vorige European Games nog de winnaars van het zilver, kwalificeerde zich als vierde. Het recurve mixed team kwalificeerde zich als achtste op basis van de score van Gaby en Senna. En het recurve heren team bestaande uit Senna, Steve en Gijs verbrak het European Games record en kwalificeerde zich met afstand als beste.

In de middag vonden al de eerste eliminaties voor de mixed teams plaats waar het compound mixed team een bye had in de achtste finale en daarmee maandag tegen Italië schiet. Het recurve mixed team was pre-seeded voor de achtste finale en won deze met 6-2 van Tsjechië. Zij schieten maandag de kwartfinale tegen Duitsland.

De sporters hebben lekker staan schieten laat hoofdcoach Jacqueline weten. De dag begon wat onrustig nadat de inschiet sessie werd afgebroken vanwege het naderende noodweer. Nadat iedereen het had met materiaal had verlaten en enige tijd gehad gewacht klaarde het op en was het bijna perfect weer om ‘lekker’ te schieten. Morgen gaat het toernooi verder met de kwartfinales voor het recurve heren team en achtste finales individueel voor Sanne.

 


TeamNL Handboog klaar voor European Games

[21-06-2023 07:00]

Eind deze week komen onze TeamNL Handboog sporters uit op de European Games in het Poolse Krakau. Meer dan 150 Nederlandse sporters komen tijdens de Europese Spelen in actie, waarvan zes handboogschutters.

Woensdagmiddag, 7 juni, kwamen sporters en staf van de Nederlandse ploeg bijeen tijdens de teampresentatie op Papendal. Hun deelname aan het multisportevenement in Polen is weer een stap dichterbij en vandaag reizen onze sporters af naar Polen. De TeamNL Handboog selectie werd eerder al bekend gemaakt en daarmee zijn Sanne, Gaby, Mike, Steve, Senna en Gijs klaar voor zeven dagen competitie op de European Games.

Vanaf vrijdag 23 tot en met donderdag 29 juni vindt het toernooi voor de handboogschutters plaats met eerst de kwalificatie sessie, vervolgens de eliminaties voor teams en vanaf maandag 26 juni het individuele toernooi. Meer informatie over de sessie indelingen kun je vinden op de website van de European Games.

De European Games zijn goed te volgen via de European Game app (beschikbaar voor Apple en Android) waarmee je live resultaten, nieuws en exclusieve content kunt bekijken. Uiteraard berichten wij ook over de sportieve prestaties van onze sporters.